In het voorjaar van 2007 werd op initiatief van twee Vlaardingse stichtingen, De Sjaak Foundation en De Mikkies, de stichting ‘Dag Zonder Drempels’ in het leven geroepen. Deze stichting stelt zich ten doel in Vlaardingen een feestelijke middag op het terrein van het Zomerterras te organiseren voor kinderen en (jong)volwassenen met en zonder beperking. ‘Dag Zonder Drempels’ wil alle mensen met elkaar laten optrekken, laten spelen en een fantastische, onbezorgde middag bezorgen. Deze opzet is de afgelopen 9 jaar bijzonder geslaagd. Elke bezoeker heeft elk jaar weer zijn of haar kippenvelmoment en daar doen we het met z’n allen voor! Instellingen voor mensen met beperkingen, scholen voor speciaal onderwijs, projecten voor begeleid wonen en reguliere scholen in Vlaardingen en omliggende gemeenten worden persoonlijk uitgenodigd. Mede door de belangeloze inzet van veel vrijwilligers, fondsen en (lokale) ondernemers zijn alle activiteiten gratis. Trok dit evenement 9 jaar geleden een kleine 1000 bezoekers, in 2015, met ideale weersomstandigheden, ruim 3500 bezoekers. Door het grote succes van deze middag heeft de stichting besloten deze unieke happening ook dit jaar weer te laten plaatsvinden.

zaterdag 25 augustus 2018
op het terrein van het Zomerterras in het Oranjepark/ het Hof:

de 12e 'Dag Zonder Drempels'

Ervaringen

Priscilla
Priscilla Meijer (9) zit in groep vijf van het Palet en komt ieder jaar naar de Dag Zonder Drempels. “Ik vind het heel goed dat ze deze dag organiseren want het is best zielig als mensen een beperking hebben en daardoor niet zoveel kunnen. Ze zijn toch verder net als wij; ze willen ook gewoon lol hebben. En door deze dag hebben ze in ieder geval één dag per jaar een hoop gezelligheid en plezier.”  Als ze oud genoeg is, wil ze misschien ook vrijwilliger worden op de Dag Zonder Drempels.  Om mensen te helpen, dat spreekt haar wel aan. Ze heeft net met vriendje Cas een partijtje gejudood tegen de meester, dat was superleuk. “En het ging heel goed hoor, we hebben nog gewonnen ook!”

Osman
Osman van 16 heeft een verstandelijke beperking en vindt het geweldig op de Dag Zonder Drempels. Moeder Gerda wist niet zeker of ze wel moesten gaan omdat het regende toen ze weg wilden. Maar Osman had zijn jas al aan en riep: “We gaaaan!” Vroeger had hij erg last van harde geluiden maar nu hij daar beter mee om kan gaan, geniet hij volop van de activiteiten en de gezelligheid. Hij heeft al gejudood, met niemand minder dan judoka Rob Hoogendijk en dat vond hij top. Maar hij verheugt zich toch nog het meest op de muziek. Zodra de muziek begint, staat hij vooraan, stralend mee te zingen en te dansen.  

Tineke
Veel bewoners van het gezinsvervangend tehuis Herman Frantsenhuis zijn ieder jaar van de partij. Tineke woont er ook. Ze is alleen naar de Dag Zonder Drempels gekomen want ze is heel zelfstandig, ondanks haar verstandelijke beperking. Eenmaal in het park, komt ze toch even bij de groep medebewoners en begeleiders staan. “Ik ben bijna 65 jaar”, vertelt ze. “Nog even en dan mag ik met pensioen, dan hoef ik nooit meer te werken.” Ze geniet van de liedjes van de zangeressen van het duo BEM en zingt met de handen in de lucht met volle borst mee.

Marijke
Marijke van der Mark begeleidt een van de groepen van het Herman Frantsenhuis. “De Dag Zonder Drempels is een hartstikke mooi evenement, de bewoners kijken er het hele jaar naar uit. Ik ben sinds kort gepensioneerd maar dit is zo’n leuke dag, die wil ik niet missen! Het is heerlijk om mijn jongens en meisjes weer even te zien en om ze zo te zien genieten. Ze vinden het geweldig, ze gaan de hele dag door en willen niet weg tot het afgelopen is. ’s Avonds zijn ze altijd helemaal versleten, maar ook o zo voldaan.”

Lenie
Een dame in de rolstoel zit zachtjes weg te zakken. Ze valt bijna in slaap als plotseling te zangeressen het nummer Rio inzetten: Rie-oo, rie-o-oh-oooh. Ze is plotsklaps wakker en swingt er op los in haar stoel. Ze kan niet lopen, ze kan niet praten, ze is spastisch, maar ze straalt van plezier. Een van haar metgezellen slaakt harde kreten van plezier. Samen vormen ze een ongewoon duo, maar op de Dag Zonder Drempels vallen ze niet uit de toom. Ze horen er even helemaal bij.

“Het is altijd een vermoeiende dag, vertelt begeleidster Lenie, maar ons management dringt er altijd erg op aan dat we gaan want een dag als deze, die onthouden onze bewoners echt. Daar praten en genieten ze nog wekenlang over na. En als ik ze zo zie lachen en genieten, dan maakt het ook niets meer uit dat het vermoeiend is. Hier doe ik het voor, hen zo te zien genieten, dit maakt mijn werk zo mooi.”

 

Stichting Dag Zonder Drempels

info@dagzonderdrempels.nl

KvK 24414254
IBAN: NL15 INGB 0001 5557 27

Download de ANBI-gegevens
Download het projectplan 2018
Download de jaarstukken